Om Westerberg & Pålsson

WPplåt

Westerberg & Pålsson har i år 2015 funnits i 70 år

Företaget består av:

  • Johan Larsson – Plåtslagare sedan 1985 delägare sedan 2010
  • Per-Olof Johansson – Plåtslagare sedan 1967
  • Filip Nilsson – Plåtslagare sedan 2012
  • Lotta Larsson – hittar ni på kontoret sedan 2014

Historia

1945 blev det äntligen fred efter andra världskriget. Sverige och dess invånare kunde andas ut efter att ha sluppit ifrån direkta stridsangrepp. Men det var ransoneringstider och kärvt på många sätt, så det gällde att ta nya tag. Samhället återhämtade sig relativt snabbt, inte minst då det gällde byggnation.

Karl Westerberg bodde då i Höganäs och arbetade som plåtslagare. Hade länge tänkt satsa på något eget.

På nära håll hittade han inget, men sex mil norrut på andra sidan Hallandsåsen i Laholm fanns ett plåtslageri till salu, L. Persson & Son, Koppar- & Plåtslageri. Adressen var Smedjegatan och det var Maria Persson, änka efter L. Persson, som ville sälja. Hon hade själv sin bostad i en del av fastigheten, men verkstaden låg vid andra sidan. Den bestod av ett rum i bottenplanet och ett en trappa upp, ett litet kontor(ca 5m²) och lagerförråd inne på gården. En av de anställda, Erik Pålsson var intresserad av att köpa ena halvan och då blev det så att Karl Westerberg slog till och köpte den andra delen. Det var hösten 1945, Namnet Westerberg & Pålsson Plåt AB kom till när den nya verkstaden byggdes på Möllaregatan 5, innan dess hette firman L. Persson & Son eftr.

Westerberg & Pålsson Möllaregatan 5, 60-tal

Westerberg & Pålsson Möllaregatan 5, 60-tal

Det blev mycket plåtarbete för nybyggen, både i villor och hyreshus och snart blev det väldigt trångt i den lilla verkstaden. Man satsade på att bygga nytt och större, köpte tomt bakom gamla valskvarnen på Möllaregatan och inte minst kunde man anställa fler plåtslagare. Man flyttade in 1954, samma år som Syrengården var färdigbyggd. Som kuriosa kan nämnas att alla lägenheterna där med balkonger tillverkades av Westerberg & Pålsson som även gjorde smidesarbeten.

Karl Westerberg var ensam kvar i de gamla lokalerna på Smedjegatan och svetsade alla dessa balkongräcken.

Åren gick, för det mesta med mycket arbete, men på grund av konjunkturen blev det en del svackor ibland. Erik Pålsson jobbade mycket ute med olika projekt, Karl Westerberg hade hand om det administrativa, kontakt med kunder, leverantörer och diverse myndigheter. Westerberg började i slutet av 1960-talet få hälsoproblem och 1973 sålde han sin del till sonen Bengt-Åke, som jobbat i firman sedan 1959.

Under tre år var han delägare med Erik Pålsson, som 1976 sålde sin del till Per-Olof Johansson och sedan blev det Bengt-Åke och Per-Olof som jobbade ihop.

Så blev det dags för Bengt-Åke att lägga av efter 50 arbetsår 2009 och då köpte en av de anställda, Johan Larsson hans del och driver nu den gamla plåtfirman tillsammans med Per-Olof efter de normer som är gångbara idag.